Tee-se-itse

Suunnittele kuivakäymälä pikkuhuussin opastuksella

Alla on lyhyesti niitä huussin suunnitteluun liittyviä perusasioita, joista saamme usein kyselyitä.

Lisäksi kannattaa tutustua Jari Valkosen tutkintotyöhön ja rakennusohjeisiin (dokumentti on tulostussuojattu). Lisäksi Kuivikkeessa 2012 on Petri Siuron erinomainen artikkeli kuivakäymälän teosta (s.10).

Huussin hankintaa ja rakentamista

suunniteltaessa tulisi aina ensiksi miettiä, millaisen kuivakäymälälaitteen haluaa sisälle sijoittaa.

Pikkuhuussi nurmikolla

Rakennuksen rakentaminen ensin voi osoittautua virheeksi, jos se ei sovi laitteen kanssa yhteen. Sijoita huussi tarpeeksi kauaksi vesistöstä, naapurin rajasta ja kaivosta.

IM000051.JPGPerimätiedon mukaan kuivakäymälän maalaaminen sisältä siniseksi ehkäisee kärpäsiä. Moni tuntuu olevan samaa mieltä, katso vaikka täältä!
Tikkurilan koodeja: H358 H436 J436 H360 V358 J358

Istuinkorkeuden tulee olla 50cm. Kuivikeastiaan voi tehdä esim. vanhasta mehupurkista kuivikekauhan, joka annostelee kerralla oikean määrän kuiviketta (n. 0,5 l).

Vanhan astiamallin parannettu versio

IM000047.JPGNesteen erottelulla vanhasta astiamallista saadaan hajuttomampi ja helpommin hoidettava.

Ulosteille ja suotonesteelle on omat astiansa. Ulosteastian laittaminen hyllylle helpottaa astioiden käsittelyä erikseen.

Tässä huussimallissa uloste- ja suotonesteastian tyhjentäminen tapahtuu luukun kautta. Tyhjennysluukun/-ovien tulee olla tarpeeksi isot. Näin astiat mahtuvat vaivatta ulos sekä huussin tyhjennys käy helposti ja likaamatta.

Jotkut laittavat luukkuun hakaset, joiden avulla tuuletus hoituu paremmin, kun luukun voi jättää raolleen. Tällöin on huolehdittava, ettei vettä pääse alusastioihin. Luukkujen kautta tuuletus ei ole välttämätöntä.
Tässä mallissa ränni on jatkettu ohjaamaan sadevedet kauemmas.

Alusastioista ja ilmanvaihdosta

IM000046.JPGTässä kuvassa näet alusastiat ja tuuletusputken sijoituksen tarkemmin.
Ulosteastiaan tulee tehdä noin pikkusormen paksuisia reikiä (runsaasti), jotta ylimääräinen neste (suotoneste) valuu pois. Ulosteastian pohjalle laitetaan 5-10cm kuoriketta, risuja tms. kuiviketta. Toimintavarmin kuivike on hakkeen ja turpeen sekoitus suhteessa 50/50.

Suotonesteastian on syytä olla laakeampi, sillä jos astia on pieni on tyhjennysvälinkin oltava tiheämpi. Laakeampi astia myös haihduttaa nestettä tehokkaammin ja ehkäisee hajujen syntymistä. Astia voi käytännössä olla millainen tahansa, jotkut ovat laittaneet suotonesteastiaksi vanhan pulkan, toiset puolitetun tynnyrin jne. Lähetä myös omia ehdotuksiasi alusastioista yhdistykselle! Suotonesteastian pohjalle tulee 5-10cm turvetta, jonka tulee olla lannoittamatonta ja kalkitsematonta.

Tuuletusputken tulee olla istuimen tasalla eikä missään nimessä jatkua sen alapuolelle. Näin hajut poistuvat tuuletusputkea pitkin eivätkä istuinaukon kautta. Putken on oltava suora, jotta tuuletus toimisi. Mutkainen putki vaatii tuulettimen.

Esimerkkejä itsetehdyistä huusseista

Kuivikkeessa 2012 Petri Siuron juttu: Kompostihuussi itse tehden  s. 10

Harmaan torpan blogi 10.9.2013