Sanitaatio kaikille!

Sanitaatio kaikille -hankkeen tavoitteena oli edistää tietoisuutta maailman sanitaatiotilanteesta ja tuoda esille tapoja, joilla jokainen voi olla vaikuttamassa maailman sanitaatio-oloihin. Hankkeen toteuttamiseen on saatu ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöille suunnattua tiedotustukea.

Maailmassa on noin 2,6 miljardia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet asianmukaista käymälää. Käymälöiden puute surmaa joka päivä noin 5000 alle 5-vuotiasta lasta sekä sairastuttaa tuhansia lapsia ja aikuisia. Puhtaan veden saatavuuden ja perussanitaatiopalveluiden turvaaminen on yksi tärkeimmistä askeleista köyhyyden poistamiseksi. Asianmukainen kuivasanitaatio helpottaa elämää monella sektorilla. Katso tästä mihin kaikkeen sanitaatio on kytköksissä. Sanitaatio kaikille -esite.

Lisää faktoja sanitaatiosta

  • Joka vuosi yli 2 miljoonaa kuolee ihmistä ripulitauteihin, jotka ovat seurausta käymälöiden puutteesta ja likaisesta vedestä
  • Puolet kehitysmaiden ihmisistä kärsii jatkuvasti vesi- ja sanitaatiopulan aiheuttamista terveysongelmista
  • 443 miljoonaa koulupäivää ja 5 miljardia työpäivää jää tekemättä joka vuosi huonon sanitaation vuoksi
  • 80 % kehitysmaiden sairauksista liittyy huonoihin vesi-ja sanitaatio-oloihin
  • Monien tyttöjen koulunkäynti keskeytyy käymälöiden puutteen vuoksi. Mikäli koulussa ei ole käymälöitä tytöt voivat joutua ahdistelun ja pilkan kohteeksi puskissa käydessään. Huonon hygienian myötä erilaiset taudit leviävät kouluissa helposti.