Latrines

IN TRANSLATION

Mitä tulee ottaa huomioon?

 1. Sijoittelu tontilla. Riittävän kauas naapurista (rakennusmääräykset). Jos hieman auringossa, hyvä juttu, koska ylimääräiset nesteet haihtuvat paremmin, jos kyseessä kompostoiva tai haihduttava käymälä. Käymälää ei saa rakentaa välittömästi talousvesikaivon yläpuolelle, ei oman eikä naapurin.
 2. Käyttäjämäärä ja mitoitus
 3. Oikeat korkeudet istuimelle ja säiliölle
 4. Käsienpesupiste lähellä huussia
 5. Taivaansiniset seinät (suositeltavat ainakin mikäli kansanperinnettä uskomme)
 6. Ei valuta nesteitä maahan eli umpinainen systeemi. Käymälän alla on oltava tiivis astia tai keräyskanisteri (terveydensuojelulaki) suotonesteille. Jos valutat nesteet maahan se voi pilata ympäristöä ja pohja-/rantavesiä, mutta myös haista ajan myötä omaksi vaivaksesi. Katso mitä laitevalmistaja suosittaa suotonesteiden osalta. Erottelevissa käymälöissä virtsa kerätään istuinosasta omaan suljettuun säiliöön.
 7. Sopivaa kuiviketta saatavilla (lähes kaikki mallit vaativat kuiviketta, tarkista kuitenkin laitevalmistajan ohjeet, koska poikkeuksiakin löytyy). Paras kuivike on karkeaa ja imevää materiaalia sekaisin eli esimerkiksi oksahaketta ja turvetta sopivassa suhteessa. Kompostointi vaatii happea, siksi karkea aines mukana. Katso lisää Kuivike-tiedotuslehdistä täältä
 8. Riittävä ja oikein toteutettu ilmanvaihto
 9. Helppo tyhjentää ja huoltaa sekä siivota
 10. Käymälätuotokset kompostoidaan riittävän kauan ja niitä ei kaiveta maahan.
 11. Käymälätuotokset kierrätetään maanparannusaineiksi ja lannoitteiksi takaisin luontoon.

Huussi on näin viihtyisä, hajuton, ilman ötököitä ja aina valmis käyttöösi ja vieraille! Jos tulee ongelmia, lisää tietoa löydät laitevalmistajalta tai kysy meiltä.